Ege Üniversitesinin üniversite-sanayi iş birliği misyonu kapsamında Bayındır Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde “Torf Alternatifi Yerli Organik Üretim Materyali Projesi” toplantısı gerçekleştirildi.
Bayındır Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Ali Salman’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya; Bayındır Kaymakamı Mehmet Emin Kaymak, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Peynirci, Bayındır Çiçek Üreticileri Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy Sümerkan, Bayındır SÜSBİR Başkanı Mehmet Çıplaklı, İzmir Kalkınma Ajansı yetkilileri, Bayındır ve Ödemiş ilçelerinin önde gelen süs bitkileri üreticileri katıldı. Toplantıda, Almanya’da biyoenerji konularında çalışma yapmış Yüksek Enerji Mühendisi Levent Mercan, bölgenin gereksinimi olan ve maliyeti yarıdan daha az olan karbon içerikli kompost malzemenin üretimi konusunda sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Cumhurbaşkanlığımızın ‘Sıfır Atık’ politikasıyla da ilintili olan bu proje, bölgemiz ve ülkemiz için heyecan verici. Tam akredite bir araştırma üniversitesi olan Ege Üniversitesi, Avrupa Birliği projelerinde de zirvede yer alıyor. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın da bu önemli projeye tam destek verdiğini belirtmek isterim” dedi.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ise projenin bölge açısından çok değerli olduğunu ve bakanlığın da bu konuya önem verdiğini ifade etti. Şahin, biyolojik atıkların toplanması konusunda ilgili paydaşların bu çalışmayı yürütebileceğini ve bu ürünün bölgede geliştirilmesi hususunda desteklerin sağlanabileceğini vurguladı.
“Dünya alternatif ürünlere yöneliyor”
Sunumunda, dünyada torf üretim alanlarının karbon salınımı nedeniyle her geçen yıl azaldığını ve Avrupa’da kullanımının 2028 yılında tamamen sonlandırılacağını belirten Levent Mercan, “ Dünya torf üretiminde alternatif ürünlere yöneliyor. Avrupa’da bu konuda çok ciddi sayıda işletme gelişti. Günümüzde bu çalışmaları en iyi yapan Almanya ve Avusturya’daki üretimlerle aynı kalitedeki üretimi bölge kaynaklarını kullanarak burada yapabiliriz. Bölgeden çıkan artık biyolojik ürünler toplanarak uygun işleme tekniği ile çok daha ekonomik bir ürün elde edilebilir” dedi.
Mercan, “Proje ile torf kullanımından vazgeçilerek doğaya karbon salınımının azaltılması, dolayısıyla küresel ısınmanın zararlarını azaltılması, çevre kirliliğinin engellenmesi, ithal ürün yerine yerli ürünün kullanımıyla girdi maliyetlerinin düşürülesi hedefleniyor. Avrupa Birliği yeşil dönüşüm projelerine ciddi kaynak ayırıyor biz de ülke olarak bu konuda girişimlerde bulunmalıyız” diye konuştu.
Toplantıya katılan bölge üreticileri de elde edilecek ürünün kaliteli olması durumumda herkesin destek vereceğini ve bir an önce ürünü alanlarında denemek istediklerini ifade ettiler.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın