Sesini topluma ve siyasetçilere duyurmak üzere gençlerin ortak akıl ile kurguladığı bir çözüm üretme çalışması olan “Gençliğin Yüzleri” Eskişehir, Mersin ve İstanbul’daki siyasal forumları gençlerin ve milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirdi. Fikirlerini, talep, beklenti ve umutlarını görünür kılmak isteyen ve seçimler öncesi siyasi partilerin gençlik politikalarını gözden geçirmelerini talep eden gençler, Eskişehir, Mersin ve İstanbul’da gerçekleşen Siyasal Forumlar aracılığıyla AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti, İYİ Parti ve TİP’li siyasetçilerle bir araya geldi.
Eskişehir, Mersin ve İstanbullu gençler, Gençlik Forumlarından çıkan çözüm önerilerini Siyasal Forumlar aracılığıyla; Nitelikli Eğitim, Genç İşsizliği, Gençlerin Siyasete Katılımı ve Gençlerin Temel İhtiyaçlara Erişimi başlıkları altında milletvekillerine ve siyasi parti temsilcilerine aktardı. Ayrıca, farklı siyasi partilerin gençlik meselelerine yaklaşımlarını ve bu konulardaki planlarını birinci ağızdan dinledi.
Eskişehir Siyasal Forumu
Eskişehir Siyasal Forumuna katılan AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve İyi Parti Milletvekili Adayı Özlem Ayrancı, gençlerin talep ve önerilerini dinlerken, yaşadıkları sorunlar hakkında da bilgi sahibi oldu.
Siyasette genç kotası uygulanması gerek
Genç işsizliğinin Ak Parti’nin öncelikli konularından olduğunu aktaran AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, kapsamlı bir eğitim reformu da gerektiğini belirterek, “Mesleki eğitim ve staj çok önemli. Öğrenciler staj yaparak tecrübe kazanabilir” diye konuştu. Gençlerin ve kadınların siyasete katılımının önemini vurgulayan Günay, karar vericiler olarak daha etkili olmaları gerektiğini ve genç temsiliyetinin artması gerektiğini söyleyerek “Kadın kotası gibi genç kotası uygulanması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Eğitim ve istihdam arasında sağlıklı bağ kurmak gerekiyor
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, gençlerin geleceğe kaygıyla baktığı iş konusunun önemine değinerek staj sürecinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Süllü şunları aktardı: “Bütçeden eğitime ayrılan payı arttırmalıyız. Yetenekleri geliştirici eğitimi benimsemeliyiz. Eğitim ve istihdam arasında sağlıklı bir bağ kurmamız gerekiyor. Gençlerin istihdamına yönelik çeşitli programları desteklemeliyiz. KPSS’den sonra yapılan mülakatlarda ne sorulduğunu bilmiyoruz. Atamalarda bu sorun ortadan kalkmalı. Türk vatandaşlarına tanınmayan imtiyazlar yabancılara ve mültecilere tanınmamalı. Ayrıca gençlerin barınma sorunu, işsizlik sigortası, sağlık giderleri, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının temini için çalışmalar yapmalıyız.”
Temel ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmalı
İyi Parti Milletvekili Adayı Özlem Ayrancı ise iyi eğitim almış, üniversite mezunu gençlerin iş bulamamasının herkes için büyük sorun olduğunu vurgulayarak 15 yıllık temel eğitimin gençleri hayata hazırlamadığını kaydetti. Mesleki eğitimin önemine değinen Ayrancı, “Öğrencilerin, yeteneği ve yatkınlığı doğrultusunda eğitim alması sağlanmalı, mesleki eğitim alan gence sınavsız fırsatlar sunulmalı, staj istihdamın parçası haline getirilmeli, işsizlik fonuna aktarılacak yüzde 2 katkı payıyla iş bulamayanlara yeni eğitimler verilmeli ” diye belirtti. Özlem Ayrancı beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması gerektiğini aktararak ortak akıl ile ülkenin sorunlarına çözüm üretileceğinin altını çizdi.
Mersin Siyasal Forumu
Mersin Siyasal Forumu’na katılan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Yeşil Sol PartiMersin Milletvekili Rıdvan Turan ve TİP Bilim Kurulu Eğitim Politikaları Koordinatörü Hazal Çakmak Nitelikli Eğitim, Genç İşsizliği, Gençlerin Siyasete Katılımı ve Gençlerin Temel İhtiyaçlara Erişimi başlıklarında gençlerden gelen soruları yanıtladı.
İşe alımlarda mülakat kaldırılmalı
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır seçimde oy kullanmanın çok önemli olduğunu belirterek herkesin istediği partiye üye olabileceği özgür bir ortam oluşturmak gerektiğini söyledi. Başarır, üye olunan partinin kamuda çalışmaya engel olmaması gerektiğini de paylaşarak “işe alımlarda mülakatın kaldırılması gerekiyor” dedi.
Üniverstileri tekrar planlamalıyız
Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, eğitimli gençlerin düşük ücretle çalıştırılmaması gerektiğini vurgulayarak “Üniversite mezunlarına iş sağlandıktan sonra üniversiteleri tekrar planlamalıyız. Eğitimin bilimsel, demokratik ve laik bir yapıya döndürülmesi gerekiyor.” diye belirtti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da genç ve kadın işsizliğinin yüksek olduğunun altını çizen Turan şunları söyledi: “Tarımsal üretim başta olmak üzere kooperatifleşmeyi kolaylaştırmalıyız. Kooperatifler demokratikleştirilmeli ve kamu alım garantisi vermeli. Barınma sorununa karşı da fazla konutu olanlar için servet vergisi getirmeliyiz. Herkesin rahatlıkla oturabileceği konutlar yapmalıyız.”
Toplumsal farkındalığı arttırmalı, engelsiz bir ülke yaratmalıyız
TİP Bilim Kurulu Eğitim Politikaları Koordinatörü Hazal Çakmak, “İşsizlerin büyük kısmı gençlerden oluşuyor, yüzde 35 oranında genç işsizliği söz konusu. Kendi mesleklerini yapamıyorlar. Ancak iş, istihdam, eğitim, kadın, doğa çevre hepsini birlikte değerlendirmek lazım.” dedi. Sözlerine toplum bilincinin önemi ile devam eden Çakmak: “Toplumsal farkındalığı artırmalı, engelsiz bir ülke yaratmalıyız. Bilimsel, laik, özgür düşünebilen bireyler yetiştirmeliyiz. Adaylarımızın yüzde 50’si kadın, ön sıralara koyarak seçilmelerinin önüne engel koymadık.” diyerek gençlerin sorularını cevapladı.
İstanbul Siyasal Forum
CHP Parti Meclisi Eski Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, İYİ Parti Kurucu Genel Başkan Yardımcısı Taylan Yıldız, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Adayı Elif Esen, Yeşil Sol Parti Gençlik Meclisi Sözcüsü ve YSP İstanbul Milletvekili Adayı Dersim Dağ ile TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın’ın katılımıyla gerçekleşen İstanbul Siyasal Forumu gençlerden büyük ilgi gördü.
Siyasette yeni ve genç yüzler görmeliyiz
İşsizliğin en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten CHP Parti Meclisi Eski Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, “Mesleki eğitim politikaları geliştirilmeli, yeni iş alanları yaratılmalı. Her ilde bir üniversite yerine dünya sıralamasında ilk 500’de üniversitemiz olmalı. Siyasette de yeni ve genç yüzler görmeliyiz. Gençlik kolları etkili hale getirilmeli, aksi takdirde siyaseti gençleştiremeyiz.” diye vurguladı.
Her türlü kimliği ve medya özgürlüğünü koruyacağız
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Adayı Elif Esen, DEVA Partisi’nde yüzde 20 genç, yüzde 35 de kadın kotası olduğunu vurgulayarak “Listelerimizi yaparken kadın ve genç temsiline özellikle dikkat ettik. Karar mekanizmalarında gençlerin olması önceliğimiz. Her türlü kimliği ve medya özgürlüğünü koruyacağız.” şeklinde konuştu.
Genç liderler de milletvekili olmalı
İYİ Parti Kurucu Genel Başkan Yardımcısı Taylan Yıldız, teknoloji sayesinde Türkiye’de yaşayıp başka ülkede çalışmanın mümkün olduğunu kaydederek genç işsizliği sorununu doğru anlamak ve gençlerin dünya vatandaşı ve dijital vatandaş haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, “Gençlerin sosyalleşmesi için üniversiteler çok önemli alanlar. Günümüzde interneti bir insan hakkı olarak görüyorum. Dolayısıyla gençlerle bilgi arasındaki engel kalkmalı, genç liderler de milletvekili olmalı” dedi.
Yetenek esaslı bir eğitim sistemi oluşturulmalı
Eğitimin işsizlik doğurduğunu, bunun da faturasının gençlere kesildiğini kaydeden YSP İstanbul Milletvekili Adayı Dersim Dağ, gençlere bütçe ayrılması gerektiğini ifade etti. Genç Bakanlığı ve Kadın Bakanlığı kurulmasına ihtiyaç olduğunu belirterek ücretsiz stajın yeni kölelik olduğunu söyledi. “Eğitim sistemi de tamamen değişerek yetenek esaslı bir sistem oluşturulmalı. İnternet gibi temel ihtiyaçlar da ücretsiz olmalı.” diye konuştu. Dersim Dağ, eşit temsil esas aldıklarını belirterek yüzde 20 gençlik kotası uyguladıklarını kaydetti ve sözlerine şöyle devam etti; “Kadınların ve gençlerin özgün örgütlenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Gençlik, kadın meclisi kararı olmaksızın parti gençlik ve kadınlar hakkında karar alamaz.”
İstihdamda torpil ve kayırma olmamalı
TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın, eğitim planını baştan yaratarak diploma sorununu ortadan kaldırmak gerektiğini ifade ederek “İstihdamda torpil ve kayırma olmamalı. Türkiye’de gençlik ve kadın düşmanı politikalar karşısında kırmızı çizgiler oluşturmalıyız. Üniversite sayısını azaltıp, niteliğini artırmalı, mülakat sistemini ortadan kaldırmalıyız. Fırsat eşitliğinin önemine dikkat çeken Arzum Yalçın, eğitim, internete erişim, barınma, istihdam gibi alanlar başta olmak üzere herkesin eşit olanaklara sahip olması gerektiğini belirtti “Siyasette de fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmalıyız.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın