Mavi, sürdürülebilir bir doğa için gönüllülük bilincini geliştirmeyi amaçladığı Indigo Turtles projesiyle Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin (EKAD) çalışmalarına destek vererek, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını korumaya devam ediyor. Tam 10 yıldır devam eden proje kapsamında bu sene de Merkez ofis ve mağazalardan 30 kişilik Mavi gönüllü ekibi, EKAD’ın Belek’teki kampına katılarak deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkıp denize ulaştıkları mucizevi anlara tanık olurken, yuvasında sıkışan yavru carettaların kurtarma çalışmalarına destek verdi.
EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat’tan teorik eğitim aldıktan sonra yine Canbolat’ın rehberliğinde tamamen bilimsel olarak yürütülen arazi çalışmalarına katılan çalışanlar, deniz kaplumbağalarının çevresel etkilerden korunmaları ve hayati tehlikelerden arınmış bir şekilde denize adım atmalarına yardımcı oldu.
Indigo Turtles ile 10 yıldır biyoçeşitliliği korumaya devam
EKAD, 24 yılda 1.2 milyonun üzerinde Caretta Caretta’yı denizle buluşturarak Akdeniz’e hayat verirken, Indigo Turtles projesi de 10 yıldır bu zorlu yaşam mücadelesine destek veriyor.
110 milyon yıldır yaşayan ve Akdeniz faunasının doğal bir parçası haline gelmiş Caretta Caretta ve Chelonia Mydas deniz kaplumbağalarını korumak adına Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) çalışmalarını Akdeniz’in en büyük yuvalama alanı Belek’te sürdürüyor. Yavru kaplumbağalar yumurtadan çıktıkları andan itibaren birçok tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Bırakılan yumurtaların sadece 1000’de 3’ü erginliğe ulaşabiliyor.
EKAD’ın Mayıs-Eylül tarihleri arasında Belek’te gerçekleştirdiği çalışmalara, Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden gelen yüzlerce üniversiteli gönüllünün yanı sıra, Mavi çalışanları, müşterileri, bursiyerleri ve takipçileri de katılıyor. Gönüllü gençler sahilde kamp kurarak, ergin dişi kaplumbağaların yumurtalarını dış faktörlerden korumak, yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşmasını sağlamak için çalışıyor.
Biyoçeşitlilik ve gönüllülük konusunda önemli bir farkındalık yaratan proje kapsamında koruma çalışmaları başladığında bölgede sadece 350 yuva varken, bu sayı bugünlerde 1.652’ye ulaştı.
Mavi, genişleyen Indigo Turtles koleksiyonuyla Caretta Caretta’lara hayat vermeyi sürdürüyor
Projenin 10. yılında tişörtün yanı sıra sweatshirt, pantolon, çanta, havlu gibi yepyeni ürünlerle zenginleşen İndigo Turtles koleksiyonu, Mavi müşterilerini de bu hareketin bir parçası olmaya davet ediyor. Koleksiyondaki ürünleri satın alanlar, Akdeniz’e hayat vermeyi amaçlayan projenin gönüllü destekçisi haline gelerek beş deniz kaplumbağası evlat ediniyor.
All Blue stratejisi kapsamında sürdürülebilir malzemelerle üretilen Indigo Turtles koleksiyonundaki tüm ürünler Better Cotton sertifikalı pamuk içeriyor. Koleksiyon, Türkiye’nin yanı sıra Mavi’nin Amerika, Kanada ve Almanya’daki online mağazalarında da satışa sunuluyor.
Yavru deniz kaplumbağaları hakkında genel bilgiler
- Yavruların erginliğe ulaşma yaşına gelmesi 15-20 yıl aldığından, sağlıklı büyüme koşullarının yaratılması, Akdeniz’in ekolojik yaşamına önemli katkı sağlıyor.
- Koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının ortalama ömrü 60 yıl, 15-20 yaşında ergenliğe ulaşıyorlar.
- Yaşamlarının çoğu denizde geçiyor ve yalnızca dişiler yumurtlamak için doğdukları kumsala geri dönüp sahile çıkıyor.
- Beslenme ve kışlama alanlarına gitmek için çok uzun mesafelere göç ettiklerinden, ortalama üç yılda bir yuvalıyorlar.
- Her dişi, ömrü boyunca yaklaşık 40 kadar yuva yapıp 3.200 yumurta bırakıyor.
- 1999’da bölgede sadece 350 yuva varken geçtiğimiz yıl bu sayı 1.652’ye ulaştı.
- Bugüne kadar Belek sahiline bırakılan yaklaşık 2 milyon yumurta korumaya alındı. Yaklaşık 1.2 milyon yavru ise denizle buluşturuldu.
- Bu zamana kadar yaklaşık 2.600 gönüllü kampta görev aldı. Bunların 200’ü yurt dışındaki üniversitelerden katıldı.
Arazi çalışmaları hakkında bilgiler
- Erginlerin yuvalamak için sahillere geldikleri ve yavruların yuvadan çıktıkları saatlerde yapılan arazi çalışmaları Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat önderliğindeki gönüllüler tarafından yürütülüyor.
- Her yıl Mayıs-Eylül ayları arasında, kampta Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden gelen yaklaşık 100 kişilik gönüllü ekibi ağırlanıyor.
- Gönüllüler gelişlerini takiben kamp alanında önce teorik eğitim, sonra da arazide pratik eğitimler alıyor ve ilerleyen günlerde ekiple birlikte araziye çıkıyor. Ekipte daima, konuyla ilgili deneyime sahip en az 4-5 gönüllü bulunuyor.
- Mayıs ayında ergin kaplumbağalar kumsala çıkıp yumurtalarını bırakıyor, Temmuz sonundan itibaren ise yavru kaplumbağa çıkışları başlıyor. Ekipler, gece arazilerinde 22:00 – 03:30, sabah arazilerinde de 05:30 – 11:00 saatleri arasında kumsallarda çalışıyor. Gönüllüler her gün yüksek sıcaklık altında 30 km’lik sahili büyük bir titizlikle tarıyor. Ergin kaplumbağaların markalanması ve ölçümü, yuvaların kafeslenmesi ya da taşınması, yavru oryantasyon çalışmaları ve kontrol açışları gibi arazi çalışmaları gerçekleştiriyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın